"Στην Πολωνία το Δημοτικό Σχολείο Μύκης"

Στην Πολωνία το Δημοτικό Σχολείο Μύκης

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ «COMENIUS»


  Την ευκαιρία να οργανώσουν μία από τις δράσεις του προγράμματος «Comenius» και πιο συγκεκριμένα την σύμπραξη «BE ACTIVE AND CREATIVE IN YOUR FREE TIME» («Πώς μπορώ να είμαι δημιουργικός και δραστήριος στον ελεύθερο χρόνο μου») είχαν οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Μύκης, που επισκέφτηκαν την πόλη Kalisz της Πολωνίας, από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου. Την αποστολή του σχολείου αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Ορφανίδου Αναστασία, Ασημάκης Συμεών και Κοραντζής Ιπποκράτης.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Comenius» χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στην Αθήνα και ισχύει για 2 χρόνια. Τα σχολεία που συμμετέχουν σε αυτό και που θα συνεργαστούν είναι από τις χώρες: Ελλάδα, Τσεχία, Πορτογαλία, Τουρκία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, ενώ υπεύθυνη χώρα του προγράμματος είναι η Πολωνία. Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωριστούν τα παιδιά διαφορετικών σχολείων και χωρών μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και εικόνες, να μιλήσουν για τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, να μάθουν τον τρόπο ζωής άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τελικός στόχος του προγράμματος είναι με τον τρόπο αυτό τα παιδιά ν’ αγαπήσουν την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.

  Να σημειωθεί επίσης ότι το σχολείο στο οποίο έγινε η επίσκεψη είναι ιδιωτικό και ανήκει στην καθολική εκκλησία. Αυτή καθορίζει τις δραστηριότητες που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στην αγγλική γλώσσα, καθώς και τις ημερομηνίες που θα ταξιδεύουν οι εκπαιδευτικοί για να παρουσιάζουν τις εργασίες των σχολείων τους και να συζητούν.

  Η εκπαιδευτική ομάδα του δημοτικού σχολείου Μύκης αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Μετζίτ Μετζίτ (διευθυντής), Ταχταλόγλου Αναστάσιος (υποδιευθυντής), Πανταζόγλου Ιωάννης, Κοραντζής Ιπποκράτης, Μπουρμπούν Χασάν, Παπαοικονόμου Παρασκευή, Δαλακούρα Ελένη και Ασημάκης Συμεών, ενώ ως υπεύθυνη προγράμματος ορίστηκε η καθηγήτρια της Αγγλικής γλώσσας κα Ορφανίδου Αναστασία. Οι τάξεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι τέσσερις τελευταίες, δηλαδή τρίτη, τετάρτη, πέμπτη και έκτη δημοτικού.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ KALISZ
  Της επίσκεψης στην Πολωνία προηγήθηκε μία προεργασία που περιλάμβανε την συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου των μαθητών αλλά και την προετοιμασία των λεγόμενων «surprise packages», δηλαδή των πακέτων ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων της κάθε χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν για το σχολείο της Μύκης χάρτη, έντυπο υλικό και dvd (προσφορά της Νομαρχίας Ξάνθης) για το νομό Ξάνθης, ασκήσεις, παραδοσιακά γλυκά, κατασκευές μαθητών και αναμνηστικά δώρα.

  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους καθηγητές υποδέχτηκαν οι καθηγητές και οι μαθητές του πολωνικού σχολείου, ενώ κατά την παραμονή τους εκεί πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της ορεινής περιοχής της Μύκης αλλά και του νομού Ξάνθης γενικότερα, καθώς και ανταλλαγή των πακέτων ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων των δύο περιοχών, παρουσίαση του πολωνικού εκπαιδευτικού συστήματος Πολωνίας, μάθημα στους μικρούς Πολωνούς μαθητές, ενώ οργανώθηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες βάσει του προγράμματος και ορίστηκε το πρόγραμμα μελλοντικών επισκέψεων. Οι καθηγητές του σχολείου περιηγήθηκαν επίσης στην πόλη του Kalisz, σε ένα ιστορικό κάστρο – μουσείο της περιοχής, καθώς και στους χώρους του καθολικού σχολείου.

Την επίσκεψη των εκπαιδευτικών θ’ ακολουθήσουν η οργάνωση καμπάνιας για την προώθηση ενεργών τρόπων για να περνούν οι μαθητές τον ελεύθερο χρόνο τους, η διοργάνωση διαγωνισμού για το καλύτερο logo του project, η δημιουργία ιστοσελίδας για το project, η δημιουργία dvd με χειμερινές γιορτές και εκδηλώσεις σε κάθε χώρα καθώς και dvd με παραδοσιακά παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κάθε χώρας καθώς και η τελική αξιολόγηση του προγράμματος.

  Η επόμενη συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 19 Μαρτίου, στις πόλεις Campo και Maios της Πορτογαλίας, όπου το θέμα της συνάντησης θα είναι η παρουσίαση των παραδοσιακών παιχνιδιών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου της κάθε χώρας.

  Μιλώντας στην «Θ» η υπεύθυνη του προγράμματος για το σχολείο της Μύκης, κα Αναστασία Ορφανίδου, για το πρόγραμμα και την συμμετοχή του σχολείου, δήλωσε ότι «τα προγράμματα «Comenius» είναι μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές, ώστε να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους και τις παραστάσεις τους σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους που συμμετέχουν στα προγράμματα. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία πολύ θετική πρωτοβουλία του Ι.Κ.Υ. η οποία έχει ενθουσιάσει τα παιδιά του σχολείου μας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ

Εφημερίδα Θράκη  18/12/09