"Μαθητές και δάσκαλοι φέρνουν την Ευρώπη στην Ξάνθη"

«Youth on the Move» στην Κεντρική Πλατεία, ερωταποκρίσεις για ευρωπαϊκά ζητήματα στο Facebook και Γενική Συνάντηση του Europe Direct στην Ξάνθη

Ν. Καμέας: «Προσπαθούμε να μεταδώσουμε βιωματικά στα παιδιά την έννοια της Ε.Ε.»

dimotiko mykis-web
Στις 7 Μαΐου 2015 η Ξάνθη προεόρτασε την γενέθλια ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Ημέρα της Ευρώπης, που εορτάζεται ως συμβολική γενέθλια ημέρα κάθε χρόνο, λόγω της ιστορικής ομιλίας που έκανε στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος, τότε Υπουργός Εξωτερικών, Robert Schuman. Από πλευράς του Europe Direct Ξάνθης, η κα Γεωργία Ιντζέ, καθώς και οι Teachers4europe Ξάνθης είχαν ετοιμάσει για την Ημέρα της Ευρώπης παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές πέντε δημοτικών σχολείων της Ξάνθης, ανάμεσά τους και το μειονοτικό της Μύκης, παρουσίασαν με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο διάφορες δράσεις και έργα, πάνω στα οποία είχαν εργαστεί. Εκεί μετέδωσαν όσα έμαθαν, και κυρίως όπως τα συνέλαβαν, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Το μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μύκης με το βλέμμα στην Ευρώπη
kameasΣτην εκδήλωση αυτή, που κάλυψε το «Ε», το μειονοτικό σχολείο Μύκης χάρισε πολλά χαμόγελα, κερδίζοντας ένα εγκάρδιο χειροκρότημα, με την μουσικοκινητική δράση των μαθητών. Οι μικροί ευρωπαίοι πολίτες ανέβηκαν επί σκηνής και με την σειρά έβγαιναν μπροστά στο κοινό, υπό τις οδηγίες του γυμναστή τους, Νίκου Καμέα, απαγγέλλοντας μελωδικά τα ονόματα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού πιάστηκαν όλοι μαζί από τα χέρια, δημιούργησαν ένα κύκλο, που έκλεισε με το επιφώνημα ‘’Χρόνια πολλά, Ευρώπη’’. Κάτι παρόμοιο, εξάλλου, είχαν παρουσιάσει τον Απρίλιο στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, αποδεικνύοντας στην πράξη την ομαλή και παράλληλη συμβίωση χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου στην περιοχή. Την κοινή αυτή δράση συντόνισε ο καθηγητής φυσικής αγωγής του μειονοτικού σχολείου Μύκης, Νίκος Καμέας, μαζί με την εκπαιδευτικό, Σμαράγδα Καρασιμοπούλου, από το 7ο Δημοτικό. «Το σκεπτικό ήταν να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά από τον ορεινό όγκο, με τα παιδιά της πόλης, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ανταλλάξουν απόψεις, να παίξουν μαζί, να μοιραστούν την χαρά του παιχνιδιού και να αισθανθεί το ένα παιδί πιο κοντά στο άλλο, παρά τη χιλιομετρική απόσταση που τα χωρίζει», δήλωσε ο κ. Καμέας για την επιτυχημένη σύμπραξη.
Προσπάθεια βιωματικής κατανόησης της έννοιας «Ευρωπαϊκή Ένωση»
Παρότι λίγα μόλις χιλιόμετρα χωρίζουν τα παιδιά του ορεινού όγκου από τα παιδιά της πόλης, παρόλα αυτά δεν είναι συχνή η επαφή τους. Όπως συχνή δεν είναι και η επαφή των παιδιών της ορεινής Ξάνθης με θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και την θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή. Αυτό το χάσμα έγινε προσπάθεια να γεφυρωθεί μέσα από διάφορες βιωματικές δραστηριότητες των μαθητών, όπως μας εξηγεί ο κ. Καμέας: «Υπάρχει έλλειψη γνώσης της ευρωπαϊκής ιστορίας και πραγματικότητας στους μαθητές της ορεινής Ξάνθης και αυτή την έλλειψη προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε μέσα από την βιωματική προσέγγιση και όχι την ‘’ξερή’’ θεωρητική γνώση εννοιών». Ο κ. Καμέας με σπουδές φιλοσοφίας, πέρα από την φυσική αγωγή, προσπαθεί να συγκεράσει τις δύο ιδιότητες, εμπνεόμενος από την ρήση του μεγάλου φιλοσόφου της παιδαγωγικής, Τζον Ντιούι, που τονίζει ότι δεν έχει σημασία τι διδάσκουμε στα παιδιά, αλλά τι μπορούν να προσλάβουν από όσα διδάσκονται. «Η έννοια της Ε.Ε. δεν είναι κάτι οικείο για τους μαθητές, γι’ αυτό και προσπαθούμε μέσα από χειροτεχνίες και βιωματικές παιχνιώδεις δραστηριότητες να την κάνουμε πιο αντιληπτή. Σταδιακά, όντως, φτάνουν να το νιώθουν ως κάτι πιο οικείο, καθώς μέσα από την γυμναστική παρομοιάζουμε την Ε.Ε. με μία ομάδα, όπου ο κάθε παίκτης βοηθάει τον συμπαίκτη του», δήλωσε ο καθηγητής φυσικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο Μύκης.
Το Δημοτικό της Μύκης θα ανοίξει τις εκδηλώσεις του ‘’Youth on the Move’’
Όπως ανέφερε στο «Ε» η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης, Γεωργία Ιντζέ, ως επιβράβευση στις προσπάθειες αυτές ήρθε και η πρόσκληση του κ. Καμέα να μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του Europe Direct στην Ξάνθη στις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιάσει τις δράσεις που έγιναν την προηγούμενη σχολική χρονιά, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η μειονοτική κοινότητα της ορεινής Ξάνθης. Η κα Ιντζέ συντονίζει τις διαδικασίες για την Γενική Συνέλευση, όπου θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες 17 δικτύων του Europe Direct, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Ιδρύματος Νεολαίας και δια βίου Μάθησης, του προγράμματος Erasmus, για να συζητήσουν για την μετανάστευση, αλλά και διαδικαστικά θέματα που απασχολούν αυτό το διάστημα τον θεσμό. Όπως δήλωσε η ίδια: «Το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Μύκης επιλέχθηκε να ανοίξει τις εκδηλώσεις του ‘’Youth on the Move’’, στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης στις 2 Οκτωβρίου, με την μουσικοκινητική δράση που παρουσίασε τον Μάιο, στην οποία τα πήγαν πολύ καλά». Καθώς οι μαθητές που εμφανίστηκαν τον Μάιο φοιτούν ήδη στο Γυμνάσιο, θα επιλεγεί νέα ομάδα μαθητών, που θα εμφανιστεί μαζί με τους υπόλοιπους 11 Teachers 4europe της Ξάνθης και τις δικές τους μαθητικές ομάδες.
Οι πρώτες live ερωταποκρίσεις QnA πάνω σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Ευρώπη
Η κα Ιντζέ τόνισε, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η πραγματοποίηση του πρώτου Facebook QnA (Ερωτήσεις και Απαντήσεις), που γίνεται με θέμα τις ευκαιρίες κινητικότητας που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και ώρα 12:00-13:00. Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης ‘’Youth on the Move’’, που οργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μερικές από τις ερωτήσεις που απασχολούν:
- Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μετακινηθείτε για εργασία ή πρακτική άσκηση;
- Χρειάζεστε επαγγελματικό προσανατολισμό και υποστήριξη στο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας σας;
- Θέλετε να μάθετε να παρουσιάζετε τα προσόντα, τις γνώσεις, τις ικανότητες και δεξιότητες σας με τα έγγραφα Europass;
- Θέλετε να ανακαλύψετε σε ποιο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ανήκουν τα προσόντα σας σε αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων;
- Είστε νέος επιχειρηματίας και θέλετε να δείτε από πρώτο χέρι πως λειτουργεί μια επιχείρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά περισσότερα θα κληθούν να απαντήσουν εκπρόσωποι του Iδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του ΕΟΠΠΕΠ (Euroguidance, Europass, NCP) του Eures και της Asset Technology, με την συζήτηση να γίνεται στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.