"Να είσαι δημιουργικός και δραστήριος στον ελεύθερο χρόνο σου"

Το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μύκης, Νομού Ξάνθης, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius-σχολικές πολυμερείς συμπράξεις. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει διάρκεια 2 ακαδημαϊκών ετών (2009-2010 & 2010-2011). Τα σχολεία που συνεργάζονται είναι από τις χώρες: Ελλάδα, Τσεχία, Πορτογαλία, Τουρκία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία.

Η εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου για το 1ο σχολικό έτος αποτελείται από τους Μετζίτ  Μετζίτ (διευθυντή), Ταχταλόγλου Αναστάσιο (υποδιευθυντή), Πανταζόγλου Ιωάννη (δάσκαλο), Κοραντζή Ιπποκράτη (δάσκαλο), Μπουρμπούν Χασάν (δάσκαλο), Παπαοικονόμου Παρασκευή (δασκάλα), Δαλακούρα Ελένη (δασκάλα), Ασημάκη  Συμεών (καθηγητή φυσικής αγωγής) και Ορφανίδου Αναστασία (καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος).    
                       
Οι τάξεις που συμμετέχουν είναι οι Γ’, Δ’, Ε’, Στ’. Το θέμα με το οποίο ασχολούνται είναι «Να είσαι δημιουργικός και δραστήριος στον ελεύθερο χρόνο σου».

Επί κεφαλής του προγράμματος ορίζεται το σχολείο της Πολωνίας. Αυτό καθορίζει τις δραστηριότητες που κάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στην αγγλική γλώσσα, καθώς και τις ημερομηνίες των συναντήσεων για την παρουσίαση των εργασιών των σχολείων.

Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωριστούν τα παιδιά διαφορετικών σχολείων και χωρών μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και εικόνες, να μιλήσουν για τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, να μάθουν τον τρόπο ζωής άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.